Persienner

Standard

Standard är den modell av persienner som har funnits längst på marknaden. Den har näst intill den fulländade konstruktionen och har under senare tid enbart fått komponenter av mer nöttåliga material. Standardpersienner passar i alla tvåglasfönster och treglasfönster. Det vanligaste monteringssättet är mellan glasen men om man av utrymmesskäl inte kan få plats med dem mellan glas, finns idag ett antal olika konsoller att tillgå för enkel och stilfull montering.

Måttagning

Mät den synliga glasytan, både på bredden och höjden. Mät alla fönster som är aktuella. Gör inga egna avdrag på måtten. Alla avdrag görs automatisk vid tillverkningstilfället. För att få plats mellan glasen behövs minst ett mellanrum på 28 mm.

Material

Överlist i lackerat stål. Lameller i 25 mm lackerad aluminium. Boxar i nylon med glidrullar av stål. Stegband och reglagelina i terylen.

Montering

Monteras enkelt mellan glas eller frihängande med konsoller eller upphängningsjärn.

Manövrering

Manuell med vridstång och lina.

VIP

Värmeisolerande persienner är en typ av persienner med specialslutning och mycket bra isoleringsegenskaper. Mellan rutorna i ett fönster förloras värmen huvudsakligen genom infraröd strålning. En del förloras även genom ledning och självkonvektion.

Den värmeisolerande persiennens funktion bygger på två egenskaper:

Hög reflektionsförmåga för infraröd strålning. En högreflekterande yta utsänder även väldigt lite strålning. Bra slutning mellan lamellerna som bildar en tät barriär för strålning och ett effektivt hinder för självkonvektion. Det finns två typer av värmeisolerande persienner att välja på.

Typ 1

Har lameller med högreflekterande och lågemitterande ytor på bägge sidor. Typ 1 har den högsta värmeisoleringsförmågan. Med denna persienn höjer man temperaturen på fönstrets insida med upp till 6 °.

Typ 2

Har lameller med högreflekterande och lågemitterande ytor på ena sidan och färg på den andra (insidan). Detta innebär att Typ 2 har en sämre värmeisolation än Typ 1 men ändå blir den lika bra som en treglasisolerruta. Detta ger en möjligheten att välja färg på insidan av persiennen mot rummet och ändå ha bra isolering.

Solskydd

Persienner är utmärkt som solskydd på sommaren. Lamellernas yta reflekterar upp till 75 % av solvärmen. En målad yta som reflekterar ca 60 % är inte lika effetivt, då solvärme som inte reflekteras istället absorberas av lamellerna och då kan bidraga till att huset värms upp.

Energisparande

Att spara energi blir allt mer nödvändigt. Ca 40 % av Sveriges energi går åt till att värma byggnader. 10-15 % av detta går förlorat genom fönster. Med värmeisolerande persienner har man en enkel metod att minska denna förlust. En förutsättning för att kunna minska värmeförlusten genom ett fönster är att fönstret skall var tätt. Då kan en värmeisolerande persienn mellan rutorna minska värmeförlusten genom glasdelen med upp till 40 % när den är stängd.

Fördelar med VIP

– Effektivt värmeisolerande när den är stängd, bättre än treglasisolerruta.
– Effektivt solskydd. Reflekterar upp till 75 % av solvärmen.
– Sluter tätt tack vare sin specialbokning vilket i sin tur ger en bra mörkläggning.
– Lätt att montera själv.
– Man kan behålla tvåglasfönster som släpper in 10 % mer solsken än treglasfönster.
– Bra energi investering.
– Lågt värmegenomgångstal.

Manövrering

Manuell med vridstång och lina

Tätslutande

Tätslutande persienner kom till samtidigt som man uppfann den värmeisolerande persiennen. Tack vare specialbockning av lamellerna enligt samma modell som till värmeisolerande persienner får man en modell som mörklägger överlägset bättre än en standardpersienn. Tätslutande persienner passar i alla tvåglasfönster och treglasfönster. Det vanligaste monteringssättet är mellan glasen men om man av utrymmesskäl inte kan få plats med dem mellan glas, finns idag ett antal olika konsoller att tillgå för enkel och stilfull montering.

Måttagning

Mät den synliga glasytan, både på bredden och höjden. Mät alla fönster som är aktuella. Gör inga egna avdrag på måtten. Alla avdrag görs automatisk vid tillverkningstilfället. För att få plats mellan glasen behövs minst ett mellanrum på 28 mm.

Material

Överlist i lackerat stål. Lameller i 25 mm lackerad aluminium. Boxar i nylon med glidrullar av stål. Stegband och reglagelina i terylen.

Montering

Monteras enkelt mellan glas eller frihängande med konsoller eller upphängningsjärn.

Manövrering

Manuell med vridstång och lina.

Novolux

Novolux är en persienntyp med enreglagefunktion, d.v.s. att man använder ett och samma reglage både till att höja och sänka som att ställa lamellernas vinkel. Novolux kan monteras mellan glas eller frihängande med hjälp av stilfulla och lättanvända konsoller.

Material

Lameller i brännlackerat aluminium. Hissband och snören i 100% polyester.
Lagerbockar och stegbandsrullar i högvärdigt polymert material.
Växlar och bromsar är tillverkade av stål, zink och glasfiberarmerad plast.
Lameller finns i bredderna 25 och 35mm.

Montering

Monteras mellan glas eller frihängande med konsoller eller upphängningsjärn.

Manövrering

Manuell med vev eller kulkedja.

Fasadpersienner

Fasadpersienner är en kraftigare variant av persienner med en lamellbredd på 80 mm. Dessa är speciellt anpassade för att monteras på utsidan av fasaden. Fasadpersienner är en mycket effektiv avskärmare av solvärme och sänker därigenom innetemperaturen vilket i sin tur ger en behagligare arbetsmiljö. Fasadpersienner skyddar även fönstren från både väder och vind och är mycket väl lämpade för stora fönsterytor. Om man söker större persienner för inomhusbruk, tillverkas det även fasadpersienner i mindre lamellstorlekar. Dessa är lämpade för både inom- och utomhusmontage. Fasadpersienner går utmärkt att seriekoppla och passar mycket bra att montera på långa fönsterrader.

Material

Överlist i brännlackerat och korrosionsbeständigt stål.
Brännlackerade och rullformade lameller i aluminium.
Styrstift och bandförskoningar i UV-beständig plast.
Underlisten är tillverkad i strängpressad, anodiserad aluminium. Förstärkningar i profilen gör att den blir särskilt stabil och vridstyv.
Ändskydd med rörliga styrstift.
Gejdrar i strängpressat anodiserat aluminium med PCV-inlägg.
Textil, stegband och hissband i 100% polyester som är krymp- och töjfria.
Mekaniskt patenterade speciallager av plast som är dammtäta och självsmörjande.

Manövrering

Manuell manövrering med vev eller med elmotor styrd med strömbrytare, fjärrkontroll, automatik eller med en kombination av dessa.

Träpersienner

Träpersienner är ett naturligt alternativ som ger ett varmt och levande ljus. Är man ute efter ett exlusivt avskärmningsalternativ. Faller träpersienner som det helt naturliga valet. Träpersiennerna tillverkas i många varma och levande färger som matchar traditionell inredning lika väl som modern inredning. Med träpersienner är det lätt att understryka rummets och möblernas karaktär. Träpersienner avger ett mycket behagligt och alldeles speciellt ljus. Det stora urvalet ger dig många möjligheter att finslipa rummets identitet och miljö genom att matcha färger på lameller, stegsnören, vävda band, linknoppar och andra valbara detaljer. Vi använder oss av två olika beprövade och robusta konstruktioner. Ett med massivt trä i överlisten och ett med fanerad metallöverlist. Den senare går att få med motordrift.

Material

Lamellerna är tillverkade av massivt trä och finns som standard i träslagen ask, björk, ek, furu, körsbär, lind, mahogny och teak. Lameller finns även i massivt trä som betsas i ett stort antal färger. Lamellerna kan fås i bredderna 25, 35, 50 och 75 mm.

Stegband och linor är tillverkade av polyester/bomull. Banden kan fås i bredderna 3, 12, 25 och 38 mm.

Lamellerna kan erhållas med ytbehandling av olja alternativt klarlack eller lasyr i 8 olika kulörer som standard. Stegband och linor finns i 16 standardkulörer.

Montering

Monteras enkelt i tak eller mot vägg frihängande med konsoller.

Manövrering

Manuell vinkling och hissning med lina. Kan även förses med vevreglage. Önskas motordrift väljs konstruktionen med fanerad metallöverlist.

50mm persienn

Användningsområde

En traditionell persienn med stegsnöre som är anpassad för frihängande montage inomhus. Den ger ett trevligt blickfång för stora fönsterytor.

Teknisk information

Denna persienn kan regleras manuellt med linor eller kompletterad med motorstyrning.
Max mått 4000 x 4000 mm.
Det finns ett flertal färger på lameller att välja på.
Stegsnören och linor är tillverkade av 100% polyester.

Begär offert

    Kontakta oss